Spód z ciasta kruchego
Składniki:
640g Irca Top Frolla
256g Kruszwica Margaryna Qualita 80%
64g jaja
Przygotowanie:
Mieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta kruchego. Wypiekać na spody po 160g. Temperatura 180°, czas 12 minut.
Masa serowa czekoladowa
Składniki:
367g OSM Bieruń Sermiks Bieuński
20g Dawn Dark Coating
147g Aga Kremówka Cukiernicza 33%
7g żelatyna
35g woda
73g jogurt naturalny
110g Debic Śmietanka Stand&Overrun 35%
Przygotowanie:
Zagotować płynną śmietanę i Dawn Dark Coating. Po rozpuszczeniu dodać twaróg, jogurt naturalny i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Nakładać po 370g masy serowej do rantów wyłożonych ciastem kruchym.
Ptysie
Składniki:
250g Dawn Eclair Mix
250g woda 50°C
250g Kruszwica Olej Rzepakowy Bartek
375g jaja
Przygotowanie:
Mieszać wszystkie składniki przez 5 min. na szybkich obrotach. Wypiekać ptysie w temperaturze 210°C → 190°C przez 20 minut.
Krem Adwokat
Składniki:
1000g Jabex adwokat z alkoholem
200g Aga Kremówka Cukiernicza 33%
Przygotowanie:
Połączyć krem ze śmietaną. Nadziewać ptysie z ciasta parzonego. Układać nadziane ptysie na masie serowej.
Polewa karmelowa
Składniki:
760g Irca Toffee d’or Caramel
75g mleko
10g żelatyna
50g woda
Przygotowanie:
Namoczyć żelatynę w wodzie. Zagotować mleko i dodać do żelatyny. Po dokładnym rozpuszczeniu dodać do nadzienia karmelowego. Zalewać karmelem ptysie za pomocąworka cukierniczego.