Ciasto z orzechem ziemnym
Składniki:
1000g Ines Ciasto Kremowe
250g Kruszwica Olej Rzepakowy Bartek
350g jaja
250g woda
Przygotowanie:
Mieszać wszystkie składniki przez 1 min. na wolnych i 3 min. na średnich obrotach. Wylać na dwie blachy 60/40 i wypiekać. Temperatura pieczenia 190°C, czas 20-25 minut.
Warstwa chrupiąca
Składniki:
1200g Ines Pralina Słony Karmel
Przygotowanie:
Podgrzać pralinę w celu upłynnienia i wylać na ciasto z orzechem ziemnym. Przykryć jasną roladą.
Jasna rolada
Składniki:
350g Aga Biszkopt Jasny
300g jaja
50g woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ubijać przez 6 min. na szybkich obrotach. Rozłożyć na blachę i wypiekać. Temperatura pieczenia 210°C , czas 6 minut.
Emulsja z orzecha ziemnego
Składniki:
350g mleko
175g Jabex Arachidowa Smooth
45g Dawn Sanatine
345g Dawn White Chocolate
3g sól
690g Aga Kremówka Cukiernicza 33%
Przygotowanie:
Zagotować mleko z solą i dodać Sanatine. Po dokładnym rozpuszczeniu dodać białą czekoladę, pastę z orzecha ziemnego i na końcu płynną śmietanę. Zblendować krem i wylać na jasną roladę. Schłodzić.
Mus słony karmel
Składniki:
350g mleko
100g Dawn Sanatine
500g Irca Toffee d’or Caramel
6g sól
1400g Debic Śmietanka Stand&Overrun 35%
Przygotowanie:
Śmietanę Debic Stand&Overrun 35% ubić z Toffe d’or Caramel. W gorącym mleku rozpuścić Sanatine z solą, i w dwóch etapach delikatnie połączyć z ubitą śmietanką. Całość wyłożyć na zastygnięty krem z orzecha ziemnego. Schłodzić.
Polewa
Składniki:
130g Aga Kremówka Cukiernicza 33%
100g mleko
190g Dawn White Chocolate Coating
4g żelatyna
20g woda do namoczenia
15g Irca Joypaste Caramel
Przygotowanie:
Do zagotowanej śmietanki dodać White Chocolate Coating, rozpuszczoną żelatynę i Joypaste Caramel. Całość wymieszać przy pomocy blendera. Wylać na schłodzone ciasto (temp. polewy nie powinna przekraczać 30°C).