Ciasto kruche
930g IRCA Top Frolla
70g IRCA Kakao 22/24
450g BIELMAR Koneser Classic Margaryna Cukiernicza 80%
100g jaja
Wszystkie składniki mieszać przy pomocy płaskiego mieszadła do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić do schłodzenia na ok 1-2 h. Ciasto wyłożyć w formy i piec.Temperatura pieczenia 180°C, czas pieczenia 15-17min.
Nadzienie karmelowe
lOOOg IRCA Toffee d’or Caramel
400g INES Pralina Słony Karmel
lrca Toffee d’or Caramel oraz lnes Pralina Słony Karmel upłynnić w kąpieli wodnej tub kuchence mikrofalowej.
Ganasz czekoladowy
900g OSM BIERUŃ Kremówka Bieruńska 33%
80g syrop glukozowy
600g DAWN czekolada 60%
150g POLMLEK Masło Extra 82%
Kremówkę podgrzać do ok 90°C, dodać syrop glukozowy i czekoladę. Odstawić na 2-3 min. i zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Schłodzić do ok 40°C, następnie dodać masło i ponownie zblendować.
Dekoracja gąbka czekoladowa
70g cukier
80g woda
50g DAWN czekolada 60%
200g jaja
60g mąka pszenna
3g proszek do pieczenia
Wodę zagotować z cukrem, dodać czekoladę i zblendować. Dodać pozostałe składniki i zblendować ponownie. Masę przelać do syfonu i napełnić tekturowe kubki do 2/3 wysokości. Odpiekać w kuchence mikrofalowej ok. 45 sek.
Przygotowanie całości
Na odpieczone tarty nałożyć nadzienie karmelowe, posypać pokruszoną lnes Pralinę Słony Karmel, odstawić do zastygnięcia. Wylać ganasz (185g na szt), schłodzić, udekorować gąbką czekoladową i kawałkami czekolady.