Bycie fit to już nie tylko moda, ale przede wszystkim styl życia. Składają się na to ćwiczenia, ale również zdrowy tryb odżywiania się. Coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy, wczytując się w etykiety produktów dostępnych na półkach sklepowych. Cukiernie, chcąc zaspokoić potrzeby klienta, coraz częściej zaopatruje się w zdrowe przekąski.

Zdrowe odżywianie kojarzy nam się przede wszystkim z sałatkami, zupami, wszelkiego rodzaju warzywami i owocami. Pamiętajmy jednak również o deserach! Przecież nigdzie nie jest powiedziane, że muszą one być wysokokaloryczne, tuczące i niezdrowe! Przygotowując ciasto możemy zastąpić składniki. Przykładem może być bób zamiast mąki, cukier brzozowy zamiast białego.

Przyrządzając deser nie trzeba już wybierać między smacznym a zdrowym – bez problemu można to połączyć! Również w wielu cukierniach znajdziemy coś mniej kalorycznego, lżejszego i przygotowanego na bazie warzyw, ale jednocześnie równie dobrego. Największym hitem ostatnich czasów jest ciasto marchewkowe. Z łatwością można znaleźć przepisy na brownie z buraków, sernik z kaszy jaglanej czy przeróżne desery z wykorzystaniem dyni i szpinaku.

Należy mieć na uwadze, że nie wszystkie warzywa nadają się do ciast. Najlepszym wyborem są te o neutralnym smaku, np. bób, fasola, dynia, seler, cukinia, bakłażan czy nawet pietruszka i pokrzywa. Warto spróbować wprowadzić nowe smaki do własnej cukierni, z pewnością nie jeden klient da się skusić!